II Wojewódzki Konkurs Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2017 W dniu 21 maja 2017 roku uczennice Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach Klaudia Kręcichwost i Małgorzata Zajusz kształcące się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyły w II edycji konkursu kulinarnego "Uczniowskie inspiracje kulinarne" w Sosnowcuczytaj dalej...
III Małopolskie Targi Żywności W dniu 01.10. 16 uczennice ZSP w Ornontowicach uczące się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wraz Panią Barbarą Skurczak uczestniczyły w III Małopolskich Targach Żywności "Zasmakuj z UR" zorganizowanych przez Uniwersytet Rolniczy im Hugona Kołłątaja w Krakowieczytaj dalej...
Międzyszkolny Konkurs Kulinarny Smaki dzieciństwa W sobotę 27 maja 2017 dwa 2-os. zespoły Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w składzie: Aleksandra Pope i Paulina Grzondziel z klasy II oraz Patrycja Siodmok i Karolina Sosna z klasy III wzięły udział w konkursie kulinarnym „Smaki dzieciństwa”, który odbył się w Śląskim Ogrodzie Botanicznym w ramach pikniku „Energia dla zdrowia” zajmując odpowiednio II i III miejsceczytaj dalej...
Mini Master Chef
W dniu 24.04.2017 w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach odbyła się czwarta edycja międzyszkolnego konkursu gastronomicznego dla gimnazjalistów Mini Masterchef.
W konkursie wzięli udział uczniowie szkół Powiatu Mikołowskiego z Bujakowa, Ornontowic, Orzesza, Mikołowa i Gardawicczytaj dalej...
Projekt Szef dla Młodych Talentów W dniu 20 października 2016 w Warszawie uczniowie klasy II Technikum Zespołu Szkół Pnadgimnazjalnych w Ornontowicach, uczący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Paulina Grzondziel i Michał Wencel wraz z nauczycielem przedmiotów gastronomicznych Barbarą Skurczak wzięli udział w spotkaniu inauguracyjnym projektu "Szef dla Młodych Talentów" zorganizowanym przez Akademię Efektywnej Przedsiębiorczości Makro Cash & Cary Polskaczytaj dalej...
Promocja szkoły na targach edukacyjnych w Mikołowie W dniu 28.04.2016r uczennice kl III TŻiUG Natalia Kupczak i Ania Bojdoł wraz z Panią mgr inż. Danutą Łączyńską i Panem mgr inż. Jackiem Zagłówkiem były na targach edukacyjnych w Gimnazjum nr 2 w Mikołowieczytaj dalej...
Szkolny Konkurs Kulinarny - Rodzinne gotowanie Dnia 12.10.2016 r. w pracowniach gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach odbył się Szkolny Konkurs Kulinarny „Rodzinne gotowanie, którego tematem przewodnim były zakąski zimne i gorące
Do współzawodnictwa w konkursie przystąpili uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz wraz z członkami swoich rodzinczytaj dalej...
Szkolny Konkurs Kulinarny "Łowcy smaków - kuchnia węgierska" Dnia 13 lutego w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach odbyła się kolejna edycja szkolnego konkursu kulinarnego "Łowcy smaków". W tym roku uczniowie odkrywali smaki słonecznych Węgier. W konkursie wzięło udział 9 dwuosobowych zespołów. Konkursowicze mieli za zadanie przygotować danie główne i zakąskęczytaj dalej...
VI Śląska Jesień Kulinarna w Ekonomiku W dniu 09.11.2016 uczniowie ZSP - Ornontowice, Klaudia Kręcichwost i Michał Wencel, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w VI edycji konkursu gastronomicznego „VI Śląska Jesień Kulinarna w Ekonomiku” w Wodzisławiu Śląskimczytaj dalej...
VII Śląska Jesień Kulinarna w Ekonomiku 2017
W czwartek 23 listopada 2017 roku w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim odbyła się siódma edycja wojewódzkiego konkursu gastronomicznego „Śląska Jesień Kulinarna w Ekonomiku” zorganizowanego pod tematem przewodnim „Schab w rozmarynie”czytaj dalej...
Warsztaty dietetyczne w ŚWSM Słodko bez cukru. W dniu 19 grudnia 2016r. uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach z klasy II ŻHS, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w dietetycznych warsztatach kulinarnych "Słodko bez cukru", które odbyły się w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicachczytaj dalej...
Warsztaty kulinarne dla gimnazjalistów "Pierogi z serem na wiele sposobów".
Dnia 2 lutego 2017 w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach odbyły się warsztaty kulinarne ,, Pierogi z serem na wiele sposobów" dla uczniów Gimnazjum w Ornontowicach. Warsztaty prowadziły mgr inż. Barbara Skurczak, mgr Elżbieta Florys. Uczniowie z Naszej Szkoły kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych asystowali zaproszonym gościom w wykonaniu i ekspedycji pierogów oraz służyli radączytaj dalej...
X Wojewódzki Konkurs Kulinarny Młodzi Gotują 2017 25 maja 2017r. w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej odbył się X Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Młodzi Gotują 2017” pod patronatem Śląskiego Kuratora Oświaty oraz Prezydenta Miasta Dąbrowa Górnicza. W konkursie uczestniczyło 15 zespołów z województwa śląskiegoczytaj dalej...
XLI Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku żywienia. 21 października 2016r. odbył się szkolny etap XLI Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku żywienia. Wzięli w nim udział uczniowie III i IV klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
Olimpiada składała się z części teoretycznej i praktycznej
W części teoretycznej uczniowie odpowiadali na pytania, których tematyka dotyczyła obliczania wartości energetycznej posiłku, obsługi konsumenta, surowców, technik sporządzania potraw, asortymentu potrawczytaj dalej...
XXI Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
W dniu 3 listopada 2016r. odbył się szkolny etap Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Była to już XXI edycja Olimpiady, której motywem przewodnim były Produkty zbożowe, technologia i rola w żywieniu.
W etapie szkolnym brało udział 15 uczniów z klas o specjalności Technik Żywienia i Usług Gastronomicznychczytaj dalej...
XXII Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności W dniu 2 listopada 2017 r. odbył się kolejny szkolny etap Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Była to XXII edycja Olimpiady, której tematyką wiodącą były Owoce i warzywa – przetwórstwo i rola w żywieniu.
W etapie szkolnym brało udział 8 uczniów z klas o specjalności Technik Żywienia i Usług Gastronomicznychczytaj dalej...
KONKURS SUSHI W dniu 27.10.2016 r. odbył się Konkurs SUSHI. Organizatorami konkursu były: mgr inż. Teresa Zdzieblik - Kudła i mgr inż. Danuta Łączyńska. Sponsorem produktów do przygotowania sushi oraz sponsorem nagród w Konkursie SUSHI był Pan Adam Widenka - restaurator z Ornontowic, któremu Dyrekcja oraz organizatorzy i uczniowie składają serdeczne podziękowaniaczytaj dalej...
Szkolny Konkurs Kulinarny - „Makaron i coś do niego”. Dnia 21.10.2015 r. w godz.8.00 ÷ 12.10 w pracowniach gastronomicznych: TG-1; TG-3, ZSP w Ornontowicach odbył się
Szkolny Konkurs Kulinarny - „Makaron i coś do niego”. Do współzawodnictwa w konkursie przystąpiło osiem zespołów dwuosobowych, byli to uczniowie klas gastronomicznych:
IŻHS TŻ i UG, IIGŻE TŻ i UG, Imke kucharz i IIks kucharz
Organizatorkami Szkolnego Konkursu Kulinarnego były:
mgr inżczytaj dalej...
XL Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku żywienia. 23 października 2015r. odbył się szkolny etap XL Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku żywienia. Wzięli w nim udział uczniowie III klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
Olimpiada składała się z części teoretycznej i praktycznej
W części teoretycznej uczniowie odpowiadali na pytania, których tematyka dotyczyła obliczania wartości energetycznej posiłku ,obsługi konsumenta, surowców, technik sporządzania potraw, asortymentu potrawczytaj dalej...
Etap szkolny XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności
W dniu 2 listopada 2015r. odbył się szkolny etap Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Była to już XX edycja Olimpiady, której motywem przewodnim była" Żywność prozdrowotna”
W etapie szkolnym brało udział 13 uczniów z klas o specjalności Technik Żywienia i Usług Gastronomicznychczytaj dalej...
XV Ogólnopolski Pokaz Regionalnych Stołów Wigilijnych Gwiazdka 2015 W dniach od 3 do 5 grudnia 2015 roku uczennice klas o profilu gastronomicznym Karolina Dworak, Małgorzata Warzecha i Sylwia Kristof reprezentowały Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach na XV Ogólnopolskim Pokazie Regionalnych Stołów Wigilijnych „Gwiazdka 2015″ zorganizowanym przez Wyższą Szkołę Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniuczytaj dalej...
Szkolny Konkurs Kulinarny - „Piernikowe konstrukcje”. Dnia 16.12.2015 r. w pracowniach gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach odbył się Szkolny Konkurs Kulinarny „Piernikowe konstrukcje”. Do współzawodnictwa w konkursie przystąpiło jedenaście dwuosobowych zespołów, byli to uczniowie klas gastronomicznych, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz pasjonaci kulinarni z innych klasczytaj dalej...
Wielkie smażenie pączków na tłusty czwartek. Dnia 02.02.2016 r. w pracowniach gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach odbył się Szkolny Konkurs Kulinarny „Wielkie smażenie pączków na tłusty czwartek”. Do współzawodnictwa w konkursie przystąpiło osiem dwuosobowych zespołów, byli to uczniowie klas gastronomicznych, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharzczytaj dalej...
Warsztaty kulinarne z Top Chefem Adrianem Feliksem w ŚWSM w Katowicach. W dniu 03 marca 2016r. uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach z klasy I ŻHS, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w fascynujących warsztatach kulinarnych "Nowoczesne techniki w kuchni", które odbyły się w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicachczytaj dalej...
Szkolny Konkurs Kulinarny - „Przekąski z jaj ”.
Dnia 16.03.2016 r. w pracowniach gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach odbył się Szkolny Konkurs Kulinarny „Przekąski z jaj”. Do współzawodnictwa w konkursie przystąpiło dziewięć dwuosobowych zespołów, byli to uczniowie klas gastronomicznych, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharzczytaj dalej...
Szkolny Konkurs Kulinarny - „Baby i babeczki Wielkanocne”.
Dnia 18.03.2016 r. w pracowniach gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach odbył się Szkolny Konkurs Kulinarny „Baby i babeczki Wielkanocne”. Do współzawodnictwa w konkursie przystąpiło jedenaście dwuosobowych zespołów, byli to uczniowie klas gastronomicznych, kształcący się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych , kucharz oraz sympatycy kulinarniczytaj dalej...
II miejsce w Gminnym Konkursie
Dnia 21 marca 2016 r. pod patronatem wójta gminy Ornontowice, w sali ARTerii Centrum Kultury i Promocji , odbył się V Konkurs „ Na najlepszą babę Wielkanocną”,w którym kolejny raz wzięły udział uczennice ZSP w Ornontowicachczytaj dalej...
Focaccia (Artykuły)Chleb plackowy o wysokości 2 cm, specjalność kuchni włoskiej. Przez niektórych uważana za przodka pizzy. Może być spożywana na śniadanie lub o dowolnej porze dnia jako przekąska.czytaj dalej...
Serce kuchni (Artykuły)W piecach konwekcyjno - parowych para wodna i gorące powietrze jako media grzejne, mogą działać osobno lub jednocześnie, przy dowolnie określonych parametrach czasu i temperatury.czytaj dalej...
Kucharz 512 001 (Prezentacja zawodów- kucharz 512001)Nauka w Zasadniczej Szkole Zawodowej trwa 3 lata. Oprócz wiedzy teoretycznej uczniowie odbywają zajęcia praktycznie jeden lub dwa razy w tygodniu.
Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji wyodrębnionych w zawodzie kucharz
T.6. Sporządzanie potraw i napojów.
Po ukończeniu nauki uczniowie zdają egzamin zawodowy potwierdzający ich kwalifikacje zawodoweczytaj dalej...