Szkołę prowadzi
Powiat Mikołowski
znajdź nas na
Facebooku

Żywienia

Wybierz jeden z przedmiotów w tym bloku przedmiotowym:

Wybierz jeden z artykułów w tym bloku przedmiotowym:

II miejsce w Gminnym Konkursie Na najlepszą babę Wielkanocną dla uczennicy ZSP Ornontowice.                 Dnia 31 marca 2017 r. pod patronatem wójta gminy Ornontowice,  w sali ARTerii  Centrum Kultury i Promocji , odbył się VI Konkurs „ Na najlepszą babę Wielkanocną”, w którym kolejny raz wzięły udział uczennice ZSP w Ornontowicach czytaj dalej...
II Wojewódzki Konkurs Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2017 W dniu 21 maja 2017 roku uczennice Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach Klaudia Kręcichwost i Małgorzata Zajusz kształcące się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyły w II edycji konkursu kulinarnego  "Uczniowskie inspiracje kulinarne" w Sosnowcu czytaj dalej...
III Małopolskie Targi Żywności                 W dniu 01.10. 16 uczennice ZSP w Ornontowicach uczące się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wraz Panią Barbarą Skurczak uczestniczyły w III Małopolskich Targach Żywności "Zasmakuj z UR" zorganizowanych przez Uniwersytet Rolniczy im Hugona Kołłątaja w Krakowie czytaj dalej...
Kl III technikum żywienia i usług gastronomicznych na zajęciach w Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach W 13 maja 2016r uczniowie z klasy III tż i ug wraz z opiekunami Panią mgr inż. Danutą Łączyńską i Panią mgr inż. Dorotą Musiała- Ostaszewską byli na zajęciach w Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Młodzież poznawała nowe techniki przygotowania posiłków m. in. gotowanie w niskich temperaturach, wykorzystanie ciekłego azotu w przygotowaniu deseru czytaj dalej...
Międzyszkolny Konkurs Kulinarny Smaki dzieciństwa W sobotę 27 maja 2017 dwa 2-os. zespoły Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w składzie: Aleksandra Pope i Paulina Grzondziel z klasy II oraz Patrycja Siodmok i Karolina Sosna z klasy III wzięły udział w konkursie kulinarnym „Smaki dzieciństwa”, który odbył się w Śląskim Ogrodzie Botanicznym w ramach pikniku „Energia dla zdrowia” zajmując odpowiednio II i III miejsce czytaj dalej...
Mini Master Chef               W dniu 24.04.2017 w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach odbyła się czwarta edycja międzyszkolnego konkursu gastronomicznego dla gimnazjalistów Mini Masterchef.             W konkursie wzięli udział uczniowie szkół Powiatu Mikołowskiego z Bujakowa, Ornontowic, Orzesza, Mikołowa i Gardawic czytaj dalej...
Pokaz elementów dekoracyjnych z czekolady Pokaz temperowania czekolady, wykładania do form oraz na wydruki z miedzi spożywczej. czytaj dalej...
Projekt Szef dla Młodych Talentów W dniu 20 października 2016 w Warszawie uczniowie klasy II Technikum Zespołu Szkół Pnadgimnazjalnych w Ornontowicach, uczący się w  zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Paulina Grzondziel i Michał Wencel  wraz z nauczycielem przedmiotów gastronomicznych Barbarą Skurczak wzięli udział w spotkaniu inauguracyjnym projektu  "Szef dla Młodych Talentów" zorganizowanym przez Akademię Efektywnej Przedsiębiorczości  Makro Cash & Cary Polska czytaj dalej...
Promocja szkoły na targach edukacyjnych w Mikołowie W dniu 28.04.2016r uczennice kl III TŻiUG Natalia Kupczak i Ania Bojdoł wraz z Panią mgr inż. Danutą Łączyńską i Panem mgr inż. Jackiem Zagłówkiem były na targach edukacyjnych w Gimnazjum nr 2 w Mikołowie czytaj dalej...
Szkolny Konkurs Kulinarny - Rodzinne gotowanie Dnia 12.10.2016 r. w pracowniach gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach odbył się Szkolny Konkurs Kulinarny „Rodzinne gotowanie, którego tematem przewodnim były zakąski zimne i gorące Do współzawodnictwa w konkursie przystąpili uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz wraz z członkami swoich rodzin czytaj dalej...
Szkolny Konkurs Kulinarny "Łowcy smaków - kuchnia węgierska" Dnia 13 lutego w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach odbyła się kolejna edycja szkolnego konkursu kulinarnego "Łowcy smaków". W tym roku uczniowie odkrywali smaki słonecznych Węgier. W konkursie wzięło udział 9 dwuosobowych zespołów. Konkursowicze mieli za zadanie przygotować danie główne i zakąskę czytaj dalej...
VI Śląska Jesień Kulinarna w Ekonomiku W dniu 09.11.2016 uczniowie ZSP - Ornontowice,  Klaudia Kręcichwost i Michał Wencel, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w VI edycji konkursu gastronomicznego  „VI Śląska Jesień Kulinarna w Ekonomiku” w Wodzisławiu Śląskim czytaj dalej...
Warsztaty dietetyczne w ŚWSM Słodko bez cukru.               W dniu 19 grudnia 2016r. uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach z klasy II ŻHS, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w dietetycznych warsztatach kulinarnych "Słodko bez cukru", które odbyły się w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach czytaj dalej...
Warsztaty kulinarne dla gimnazjalistów "Pierogi z serem na wiele sposobów".   Dnia 2 lutego 2017 w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach odbyły się warsztaty kulinarne ,, Pierogi z serem na wiele sposobów" dla uczniów Gimnazjum w Ornontowicach. Warsztaty prowadziły mgr inż. Barbara Skurczak, mgr Elżbieta Florys. Uczniowie z Naszej Szkoły kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych asystowali  zaproszonym gościom   w wykonaniu i ekspedycji pierogów oraz służyli radą czytaj dalej...
Warsztaty kulinarne Wypiek i dekoracja pierników dla uczniów z ZSS nr1 w Borowej Wsi W dniu 13 grudnia 2016 w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach odbyły się warsztaty kulinarne ,,Wypiek i dekoracja pierników" dla uczniów Zespołu Szkół Specjalnych  nr 1 w Mikołowie - Borowej Wsi. Warsztaty prowadziły mgr inż. Barbara Skurczak, mgr inż czytaj dalej...
X Wojewódzki Konkurs Kulinarny Młodzi Gotują 2017 25 maja 2017r. w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej odbył się X Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Młodzi Gotują 2017” pod patronatem Śląskiego Kuratora Oświaty oraz Prezydenta Miasta Dąbrowa Górnicza. W konkursie uczestniczyło 15 zespołów z województwa śląskiego czytaj dalej...
XLI Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku żywienia. 21 października 2016r. odbył się szkolny etap XLI Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku żywienia. Wzięli w nim udział uczniowie III i IV klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Olimpiada składała się z części teoretycznej i praktycznej W części teoretycznej uczniowie odpowiadali na pytania, których tematyka dotyczyła obliczania wartości energetycznej posiłku, obsługi konsumenta, surowców, technik sporządzania potraw, asortymentu potraw czytaj dalej...
XXI Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności   W dniu 3 listopada 2016r. odbył się szkolny etap Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Była to już XXI edycja Olimpiady, której motywem przewodnim były Produkty zbożowe, technologia i rola w żywieniu. W etapie szkolnym brało udział 15 uczniów z klas o specjalności Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych czytaj dalej...
KONKURS SUSHI W dniu 27.10.2016 r. odbył się Konkurs SUSHI. Organizatorami konkursu były: mgr inż. Teresa Zdzieblik - Kudła i mgr inż. Danuta Łączyńska. Sponsorem produktów do przygotowania sushi oraz sponsorem nagród w Konkursie SUSHI był Pan Adam Widenka - restaurator z Ornontowic, któremu Dyrekcja oraz organizatorzy i uczniowie składają serdeczne podziękowania czytaj dalej...
Szkolny Konkurs Kulinarny - „Makaron i coś do niego”. Dnia 21.10.2015 r. w godz.8.00 ÷ 12.10 w pracowniach gastronomicznych: TG-1; TG-3, ZSP w Ornontowicach odbył się Szkolny Konkurs Kulinarny - „Makaron i coś do niego”. Do współzawodnictwa w konkursie przystąpiło osiem zespołów dwuosobowych, byli to uczniowie klas gastronomicznych:  IŻHS  TŻ i UG, IIGŻE  TŻ i UG, Imke kucharz i IIks  kucharz Organizatorkami Szkolnego Konkursu Kulinarnego były:  mgr inż czytaj dalej...
XL Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku żywienia. 23 października 2015r. odbył się szkolny etap XL Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku żywienia. Wzięli w nim udział uczniowie III klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Olimpiada składała się z części teoretycznej i praktycznej W części teoretycznej uczniowie odpowiadali na pytania, których tematyka dotyczyła obliczania wartości energetycznej posiłku ,obsługi konsumenta, surowców, technik sporządzania potraw, asortymentu potraw czytaj dalej...
Etap szkolny XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności     W dniu 2 listopada 2015r. odbył się szkolny etap Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Była to już XX edycja Olimpiady, której motywem przewodnim była" Żywność prozdrowotna” W etapie szkolnym brało udział 13 uczniów z klas o specjalności Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych czytaj dalej...
XV Ogólnopolski Pokaz Regionalnych Stołów Wigilijnych Gwiazdka 2015 W dniach od 3 do 5 grudnia 2015 roku uczennice klas o profilu gastronomicznym Karolina Dworak, Małgorzata Warzecha i Sylwia Kristof  reprezentowały Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach  na  XV Ogólnopolskim Pokazie Regionalnych Stołów Wigilijnych „Gwiazdka 2015″ zorganizowanym przez Wyższą Szkołę Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu czytaj dalej...
Szkolny Konkurs Kulinarny - „Piernikowe konstrukcje”.  Dnia 16.12.2015 r. w pracowniach gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach odbył się Szkolny Konkurs Kulinarny „Piernikowe konstrukcje”. Do współzawodnictwa w konkursie przystąpiło jedenaście dwuosobowych zespołów, byli to uczniowie klas gastronomicznych, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz pasjonaci kulinarni z innych klas czytaj dalej...
Wielkie smażenie pączków na tłusty czwartek. Dnia 02.02.2016 r. w pracowniach gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach odbył się Szkolny Konkurs Kulinarny „Wielkie smażenie pączków na tłusty czwartek”. Do współzawodnictwa w konkursie przystąpiło osiem dwuosobowych zespołów, byli to uczniowie klas gastronomicznych, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz czytaj dalej...
Warsztaty kulinarne z Top Chefem Adrianem Feliksem w ŚWSM w Katowicach.                 W dniu 03 marca 2016r. uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach z klasy I ŻHS, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w  fascynujących warsztatach kulinarnych "Nowoczesne techniki w kuchni", które odbyły się w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach czytaj dalej...
Szkolny Konkurs Kulinarny - „Przekąski z jaj ”.   Dnia 16.03.2016 r. w pracowniach gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach odbył się Szkolny Konkurs Kulinarny „Przekąski z jaj”. Do współzawodnictwa w konkursie przystąpiło dziewięć dwuosobowych zespołów, byli to uczniowie klas gastronomicznych, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz czytaj dalej...
Szkolny Konkurs Kulinarny - „Baby i babeczki Wielkanocne”.   Dnia 18.03.2016 r. w pracowniach gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach odbył się Szkolny Konkurs Kulinarny „Baby i babeczki Wielkanocne”. Do współzawodnictwa w konkursie przystąpiło jedenaście dwuosobowych zespołów, byli to uczniowie klas gastronomicznych, kształcący się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych , kucharz oraz sympatycy kulinarni czytaj dalej...
II miejsce w Gminnym Konkursie               Dnia 21 marca 2016 r. pod patronatem wójta gminy Ornontowice,  w sali ARTerii  Centrum Kultury i Promocji , odbył się V Konkurs „ Na najlepszą babę Wielkanocną”,w którym kolejny raz wzięły udział uczennice ZSP w Ornontowicach czytaj dalej...
Atrybuty zdrowotne pieczywa pełnoziarnistego (Artykuły) Fizjologiczny efekt wywierany przez błonnik pokarmowy jest zróżnicowany w zależności od źródła pochodzenia tego składnika i jego rodzaju.  czytaj dalej...
Chleby regionalne Francji (Artykuły) Bagietka kojarzy sie z Francją. czytaj dalej...
Focaccia (Artykuły) Chleb plackowy o wysokości 2 cm, specjalność kuchni włoskiej. Przez niektórych uważana za  przodka pizzy. Może być spożywana na śniadanie lub o dowolnej porze dnia jako przekąska. czytaj dalej...
Napoje bezalkoholowe - nowe tendencje w produkcji (Artykuły) Wprowadzanie dodatków do napojów bezalkoholowych wpływających na właściwości prozdrowotne tych produktów czytaj dalej...
Serce kuchni (Artykuły) W piecach konwekcyjno - parowych para wodna i gorące powietrze jako media grzejne, mogą działać osobno lub jednocześnie, przy dowolnie określonych parametrach czasu i temperatury. czytaj dalej...
Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404 (Prezentacja zawodów- technik żywienia i usług gastronomicznych 343404) Nauka w technikum trwa 4 lata. Uczeń po ukończeniu szkoły otrzymuje wykształcenie średnie, a po zdaniu egzaminu maturalnego ma możliwość kształcenia się na uczelniach wyższych. W czasie trwania nauki uczeń przystępuje do egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie: T.6 czytaj dalej...
Kucharz 512 001 (Prezentacja zawodów- kucharz 512001) Nauka w Zasadniczej Szkole Zawodowej trwa 3 lata. Oprócz wiedzy teoretycznej uczniowie odbywają zajęcia praktycznie jeden lub dwa razy w tygodniu. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji wyodrębnionych w zawodzie kucharz T.6. Sporządzanie potraw i napojów. Po ukończeniu nauki uczniowie zdają egzamin zawodowy potwierdzający ich kwalifikacje zawodowe czytaj dalej...
« < 1 2 3 4 > »
 

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach
Wszelkie prawa do materiałów na tej stronie zastrzeżone
Projekt i wykonanie: Fonet & pkwiecien.pl

Zanotowaliśmy już
1583604
odwiedzin!